keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kielioppi-tentti

Ensimmäinen jakso on tullut äidinkielen kurssien osalta tänään päätökseen. SKRO-kurssin tentti järjestettiin tänään. Seuraavassa tenttikysymykset ja lyhyet mietteet niistä. Tenttiaika oli 120 minuuttia ja se oli sama S2-opiskelijoiden kanssa tehtävää 3 lukuun ottamatta. S2:n kolmoskysymystä en kirjoittanut muistiin.

1. Selitä kohtien A - F termit hyvin lyhyesti ja anna kustakin esimerkki!
A) Millainen verbi on transitiiviverbi?
B) Mitä tarkoittaa astevaihtelu?
C) Mitä tarkoittaa foneemi?
D) Anna esimerkki totaaliobjektista.
E) Mitä tarkoittaa rektio?
F) Mitkä sanat eivät ole nomineja eivätkä verbejä?
Puhtaasta termikuulustelutehtävästä oli ilmoitettu ennakkoon, joten tehtävätyyppi ei tullut yllätyksenä. Termeistä foneemi oli minulle vaikein, osasin toistaa ISK:n määritelmän, mutta en siltikään oikein ymmärrä, mikä on foneemin suhde/ero äänteeseen. Nähtäväksi myös jää, riittääkö f-kohdan kuittaamiseen maininta adverbeista, partikkeleista tai adpositioista vai vaaditaanko esimerkit kaikista kolmesta.

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Luovan kirjoittamisen Vanha koira -harjoitus

Tässä postauksessa esiteltävä tehtävä on jatkoa luovan kirjoittamisen lämmittelyharjoituksille, jotka teimme samalla 90 minuutin ryhmäkerralla. Kuulemma oheinen Vanha koira -harjoitus on OKL:n entisen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan Maija Larmolan kehittelemä.

Tehtävän ideana on kirjoittaa viiden minuutin pätkissä opettajan ohjeiden mukaan, tehtävänannot on muotoiltu niin, että ne vaativat monipuolista kirjoittamista: kuvailevaa, kertovaa, dialogia / vastakkainasettelua, pohdiskelevaa ja loppumoraliteettia.

Tehtävänanto ja ohjeistus menee osapuilleen näin:

  1. Valitse itsellesi fiktiivinen minä (kuitenkin yli 10-vuotias eikä liian etäinen, kuten avaruusolio tms.) Kuvittele itsesi huoneeseen, jossa on vähintään ovi ja ikkuna. Näe huone mielessäsi, keksimäsi henkilön silmin. Mene ikkunalle ja katso ulos. Näet ulkona vanhan koiran (vanhan koirasi, jos halutaan heti luoda omistussuhde). Kuvaa näkemääsi (5 min).
  2. [Ensimmäisen viiden minuutin kirjoitusosuuden jälkeen.] Muistele seuraavaksi, miten koira tuli taloon / missä ja milloin olet nähnyt sen aikaisemmin. Kirjoita muistelusta (5 min).
  3. Huoneen ovi aukeaa. Päätä kuka astuu sisään. Kerro se. Hän sanoo: "Koira on jo vanha. Se pitäisi lopettaa." Kirjoita dialogi kertojasi ja sisään tulleen välillä (5 min).
  4. Tee mielessäsi ratkaisu koiran kohtalosta. Kirjoita mitä [fiktiivinen minä / kertoja] ajattelet (5 min).
  5. Kirjoita kertomuksesi loppuun (5 min).

Kirjoitimme kertomuksen ikkunasta näkyvästä omenapuusta, koska osa meistä (minä mukaan luettuna) oli tehnyt Vanha koira -harjoituksen äidinkielen ja kirjallisuuden didaktiikan peruskurssilla kaksi vuotta sitten. Tässä minun kertomukseni.

Luovan kirjoittamisen lämmittelyharjoituksia

Pääsimme tänään kokeilemaan KAJO:n ryhmätunnilla kolmea erilaista luovan kirjoittamisen harjoitusta. Kuvaan tässä niistä kahta ensimmäistä, jotka on tarkoitettu lähinnä lämmittelyharjoitteluiksi, mutta toki niitä voi käyttää pidemmänkin projektin lähtökohtana.


Tikusta asiaa


Ensimmäisenä tehtävänämme oli kirjoittaa tikusta asiaa. Opettaja jakoi meille kullekin suuren tulitikun ja pyysi meitä kirjoittamaan siitä noin viiden minuutin ajan. Ohessa on minun tuotokseni:
Edessä oleva tulitikku on hieman vaaksaani lyhyempi, arvioisin sen pituudeksi n. 17 senttimetriä. Rikkipää on vihreä ja se kimmeltää salaperäisesti, aivain kuin siihen olisi kätketty jotain yliluonnollista. Tulitikku saattaa hyvinkin olla lumottu, eihän se ole kokonsakaan puolesta ihan tavanomainen tulitikku.

Mistä se on tullut? Kuka kumma tarvitsee käyttöönsä noin suurta tulitikkua? Se on avain kuin jonkun peukaloisen soihtu tai tarkemmin ottaen, mittasuhteet huomioiden peitsi – liekehtivä peitsi.

Käyttötarkoitus on katsojan silmässä


Seuraavaksi saimme eteemme suuren omenan, jolle ideoimme ensin mahdollisia katsojia. Keksimme melko nopeasti yhdeksän eri vastausta kysymykseen "Kuka voisi katsoa tätä omenaa?": Wilhelm Tell, ruokabloggaaja, Veikko Hursti, suurtalouskokki, anorektikko, mummo, mato, Lumikki ja noita/äitipuoli.

Yhteisen pallottelun jälkeen saimme valita keksityistä henkilöistä yhden, jonka silmin kirjoittaa omenasta. Aikaa tässäkin kirjoitusharjoituksessa oli viisi minuuttia:
Omena on syksyn kausiherkku – lähiruokaa parhaimmillaan. Omena taipuu moneksi. Siitä voi tehdä hilloa tai siideriä, se piristää salaatissa ja pitää opettajan iloisena ja lääkärin loitolla. Takapihallamme oleva omenapuu on antanut tänä syksynä ison sadon. Niinpä olen päässyt käyttämään luovuuttani keksiessäni sille mahdollisimman monta valmistustapaa. Tässä postauksessa esittelen kokkailukokeilujeni parhaimmistoa.

Omena-inkiväärismoothie
Tämä kirpeä kaksikko pitää syksyn influenssa-aallon loitolla.

Luimme kirjoitukset toisillemme pareittain ja saimme valita parin tekstistä virkkeen, joka paljastaisi kirjoittajasta/kertojasta jotain. Luimme valitut virkkeet koko ryhmälle, joka sai arvuutella kirjoittajan/kertojan henkilöllisyyttä/hahmoa.

Luovuuden herättelyn jälkeen teimme ryhmätunnin lopuksi vielä yhden pidemmän kirjoitusharjoituksen, jonka pilkoin omaksi postauksekseen pituuden vuoksi.