keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kielioppi-tentti

Ensimmäinen jakso on tullut äidinkielen kurssien osalta tänään päätökseen. SKRO-kurssin tentti järjestettiin tänään. Seuraavassa tenttikysymykset ja lyhyet mietteet niistä. Tenttiaika oli 120 minuuttia ja se oli sama S2-opiskelijoiden kanssa tehtävää 3 lukuun ottamatta. S2:n kolmoskysymystä en kirjoittanut muistiin.

1. Selitä kohtien A - F termit hyvin lyhyesti ja anna kustakin esimerkki!
A) Millainen verbi on transitiiviverbi?
B) Mitä tarkoittaa astevaihtelu?
C) Mitä tarkoittaa foneemi?
D) Anna esimerkki totaaliobjektista.
E) Mitä tarkoittaa rektio?
F) Mitkä sanat eivät ole nomineja eivätkä verbejä?
Puhtaasta termikuulustelutehtävästä oli ilmoitettu ennakkoon, joten tehtävätyyppi ei tullut yllätyksenä. Termeistä foneemi oli minulle vaikein, osasin toistaa ISK:n määritelmän, mutta en siltikään oikein ymmärrä, mikä on foneemin suhde/ero äänteeseen. Nähtäväksi myös jää, riittääkö f-kohdan kuittaamiseen maininta adverbeista, partikkeleista tai adpositioista vai vaaditaanko esimerkit kaikista kolmesta.

2. Vastaa sekä kohtaan 2A että 2B. Tiivis, luettelomainen vastaus riittää.
A) Luettele suomen kielen modukset. Montako aikamuotoa ja persoonaa on kullakin?
B) Luettele ainakin neljä suomen kielen syntaktista erikoislausetyyppiä esimerkkeineen.
Edelleen suoraviivainen, mutta hieman edellistä laajempi tehtävä. Molempia asioita käytiin huolella luennoilla läpi, mutta eipä ne täysin tenttitilanteessa palautunut mieleen.

Yrittäkääs arvata, mikä kuvassa näkyvistä käsialanäytteistä
on vasenkätisen miesopeopiskelijan antama.

3. Pohdi kieliopin opettamista ja sen mentelmiä. Käytä oheista romaaniotetta lähtökohtana.
Katkelma Olli Jalosen Poikakirja-romaanista oli viihdyttävä ja toimi mielestäni hyvänä esittelynä formalistisesta kielen opetuksesta. Keksin mielestäni osuvan otsikon pohdiskelulleni – Opeta kielioppia, jolla on tarkoitus, mutta siihen se sitten jäi. Vaikka aikaa oli vielä 45 minuuttia, niin skippasin tapani mukaan hahmottelun ja ajatusten jäsentämisen ja ryhdyin suoraan kirjoittamaan.

Tällä kertaa se ei tuottanut tulosta, vaan vatsassa kurniva nälkä ja täyttyvä rakko pirstoivat ajatukseni. Pohdinta jäi varsin epäjohdonmukaiseksi ja pinnalliseksi. Saatan palata aiheen pariin täällä blogissa myöhemmin, sen verran se jäi kaivelemaan hampaankoloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti